preskoči na sadržaj
Vijesti

Edukativni sat o Prvom svjetskom ratu


U SENJSKOJ KNJIŽNICI ODRŽAN EDUKATIVNISAT O PRVOM SVJETSKOM RATU

U petak, 27. siječnja u organizaciji Gradske knjižnice Senj i Srednje škole Pavla Rittera Vitezovića Senj održan je u senjskoj knjižnici EDUKATIVNI SAT I PREDAVANJE O PRVOM SVJETSKOM RATU.

Gotovo je sto godina prošlo od svršetka Prvog svjetskog rata. Iz tog razloga za ovaj susret smo izabrali temu Velikog rata kako su ga još zvali jer je znati činjenice o tom događaju stvar opće kulture. Bio je to krvavi, globalni sukob koji je promijenio svijet iz temelja i zacrtao tijek daljnje povijesti. Zato smo učenike odlučili podsjetiti te dodatno educirati o tom događaju, ali na nekonvencionalan i zanimljiv način.

Uvodno je Mateo Milaković ispred Povijesne grupe koju vodi profesor povijesti Silvije Šojat izložio vrlo zanimljivu prezentaciju o Prvom svjetskom ratu. Kronološki nas je proveo kroz događanja u Prvom svjetskom ratu, a iznio je i niz zanimljivosti, tvz. povijesnih pikanterija vezanih za ovaj događaj.

U nastavku programa ravnateljica Prpić Rogić predstavila je Prvi svjetski rat iz knjižničarskog kuta, odnosno kroz powepoint je učenicima skrenula pozornost na literaturu i filmove pomoću kojih se, uz tradicionalne udžbenike, može također mnogo naučiti i doznati o ovoj temi. Uz to, knjižničarke su za ovu prigodu pripremile i izložbu literature koju posjeduje senjska knjižnica, a vezana je za temu Velikoga rata.

-Uz poznavanje činjenica i statistika, korisno je sagledati rat i kroz prizmu umjetnosti jer nam ona daje uvid koliko su mali ljudi bili pometeni vihorom ratne kataklizme i kako je Prvi svjetski rat obilježio mnoge ljudske sudbine na najrazličitije načine. Posudite, čitajte, obrazujte se. Na taj način ulazite u svijet intelektualaca. Doznajete, osjećate, kreirate svoje mišljenje i stavove te možete aktivno i suvereno sudjelovati u razgovorima koji se povedu na tu temu, rekla je Prpić Rogić.

Za kraj smo organizirali kviz znanja „Prvi za prvi“ u kojem su se učenici podijeljeni u dvije skupine („Uskoci“ i „Bura“) natjecali u poznavanju Prvog svjetskog rata. Bilo je zanimljivo i napeto, učenici su pokazali odlično znanje, a u konačnici je za dlaku pobijedila ekipa „Bura“. Podijeljene su i medalje te pehar pobjednicima, a članovi pobjedničke skupine nagrađeni su i vrijednom nagradom-godišnjom članarinom u senjskoj knjižnici. Utješna nagrada bili su kolači koje smo svi skupa kušali.

Cilj ovog susreta bio je kroz razgovor, powerpoint, kviz, izložbu i ostale aktivnosti dodatno probuditi zanimanje gimnazijalaca za povijesne teme, potaknuti ih da se dodatno educiraju,  da dolaze u knjižnicu i čitaju, ali i da izvuku životne pouke - da je rat zlo koje unesrećuje milijune te je dobro znati i učiti o njemu da se ne ponovi i da svi zajedno stremimo živjeti u miru i slozi. Učenici su kroz ovo povijesno druženje mnogo toga već naučenog na satovima prof. Šojata ponovili, ponešto novo su i doznali, ali najvažnije je da su potaknuti da o velikoj temi kao što je Prvi svjetski rat promišljaju i iz nove perspektive.

Ovim povijesnim druženjem nastavljamo dobru praksu edukacijskih programa za naše srednjoškolce koja je uvedena još 2015.godine. Uvijek odabiremo jednu važnu, veliku životnu temu kojom ćemo mlade podsjetiti i uputiti na prave životne vrijednosti. Odličnu suradnju u tom smislu ostvarujemo s profesorom povijesti senjske gimnazije Silvijem Šojatom kojemu se od srca zahvaljujemo na odličnoj suradnji i s kojim planiramo već i nove projekte u ovoj školskoj godini-Satove o Drugom svjetskom ratu te o povijesti Senja. Također hvala Povijesnoj grupi na odličnoj pripremi te gimnazijalcima, učenicima 4. razreda na pažnji i aktivnom sudjelovanju na našem događanju!

Ana Prpić Rogić, prof.

          Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Danijela Vukelić   datum: 1. 2. 2017.

Tražilica

 

 

Sretan Božić i nova godina!


 


stručno usavršavanje

ettaeduprijava

EMA - prijava


Raspored sati

Priloženi dokumenti:
raspored sati 18-19.jpg


Raspored pisanih zadaća

290. obljetnica škole


Spomenica


Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Prirodoslovna lepeza


E-learning portal


Pro Po Li

PROmoacija Poduzetništva i Obrta među srednjoškolcima u LIčko-senjskoj županija


Poduzetništvo i obrtništvo je IN


Oglasna ploča

Forum
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

Korisni linkovi
Dnevni tisak


Arhiva dokumenata

Brojač posjeta
Ispis statistike od 27. 1. 2014.

Ukupno: 162499
Danas: 14
preskoči na navigaciju