2020-03-04 08:53:28

Dan hrvatske glagoljice - 22. veljače

U organizaciji Gradske knjižnice Senj i Srednje škole Pavla Rittera Vitezovića Senj u senjskoj knjižnici održano je edukacijsko predavanje pod nazivom „Senj i glagoljske inkunabule“.

Predavanje je održano povodom visoke obljetnice izlaska prve hrvatske inkunabule Misala po zakonu rimskog dvora 1483. godine te Senjskog misala 1494. godine.
-22. veljače  navršilo se 537 godina od tiskanja prve hrvatske inkunabule Misala po zakonu rimskog dvora, a ove godine ćemo obilježiti i 526 godina od kad je izašla prva inkunabula iz Senjske glagoljske tiskare - Senjski misal 1494. godine. Dakle, nedugo nakon Gutenberova otkrića tiska, Hrvatska i Senj kreću istim stopama i stvaraju dragocjene prvotiske koji su važan dio hrvatske kulture i pismenosti. Stoga, mi Senjani možemo biti ponosni jer je glagoljska tradicija kao i tiskarska tradicija zapisala Senj ne samo na karti Hrvatske, nego i svijeta, rekla je uvodno ravnateljica knjižnice Ana Prpić Rogić.
U nastavku je prof. povijesti Silvije Šojat kroz prizmu glagoljice i glagoljanja približio mladima povijesne prilike u Senju u srednjem vijeku i kasnije, a Povijesna grupa srednje škole (izlagala Iva Gorski) uputila je prisutne u glagoljicu te način na koji je ona došla i uvriježila se u Senju. Nakon toga upriličena je fotoprezentacija koja je kroz riječ i sliku prikazala povijesni kontekst, važnost i rad Senjske glagoljske tiskare s posebnim naglaskom na inkunabule koje su tiskane u njoj- Senjski misal 1494. godine te Spovid općena 1496. godine.
-Izdanja Senjske tiskare iznimno su važni spomenici za povijest hrvatskoga jezika i hrvatsku srednjovjekovnu kulturu. Uz poznate književnike, buru, kulu Nehaj, mesopust, uskoke možemo se dičiti i našom senjskom glagoljskom i tiskarskom tradicijom koja je važan dio našeg zavičajnog kulturnog nasljeđa, zaključna je misao susreta.
Nakon predavanja održan je i kviz znanja u kojem su učenici pokazali zavidno poznavanje ove tematike, a najuspješniji natjecatelji su i nagrađeni.
Hvala prof. Šojatu i njegovim učenicima na uvijek dobroj suradnji.

                                                                                                                  Tekst: Ana Prpić Rogić
                                                                                                                        Foto: Sandra Prpić


Srednja škola Pavla Rittera Vitezovića Senj